onsdag 16. april 2008

Trygg bruk av internett

Trygg bruk av Internett, personvern og opphavsrett:

Her er en samling nettsteder som både kan hjelpe barn og unge til å bli kjent i internettverdenen, og til å være bevisst når det kommer til personvern.

dubestemmer.no Datatilsynets nettside om personvern. Det handler om hvordan opplysninger om deg kan bli brukt av andre, og hvordan du kan ta kontroll over disse opplysningene. Her kan en også bestille et klassesett eller laste ned et undervisningsopplegg.


Ett klikk for mye? Lov og vett har laget en kort nettressurs til bruk i ungdomsskolen og videregående skole. Dette en serie sider som kan vises som en presentasjon i klassen. Det starter med 2 fortellinger som leses av en gutt og ei jente. Etter at elevene har lyttet til fortellingene sammen, er tanken at dette skal spore til samtaler og drøftinger i klassen.

Lov og vett Skolenettets sider om nettvett, personvern og opphavsrett. Her finner du bla et 6 timers undervisningsopplegg om personvern for 10.trinn



SAFTonlineSAFT - Safety, Awareness, Facts and Tools – er et all-europeisk prosjekt som har som mål å fremme sikker bruk av internett blant barn og ungdom.

Nettreisen.no Nettreisen er en fin måte for barn å bli kjent med Internett på. Her kan de løse morsomme rebuser i et trygt miljø, og samtidig lære mer om film, musikk, dyr, sport, andre land, oppfinnelser og mye mer. Passer best for barneskolen.

Trygg på internettRedd Barnas sider om hvordan en kan være trygg på internett. Passer både for barn og foreldre.




Nettvett.noNettvett.no er et nettsted hvor du skal kunne finne informasjon, råd og veiledning om sikker bruk av Internett.

TryggSurf Her finner du hjelp til å ferdes trygt på Internett. Mange gode lenker til gode barnesider.

Foreldreveiledning om trygg Internett-bruk.Enten barna dine er nybegynnere på Internett eller Internett-vante, kan du bidra ved å veilede dem i bruken av Internett etter hvert som de blir eldre og mer modne. Sidene er utviklet av Microsoft.

ThinkuknowEngelske sider om hvordan du kan være trygg på nett utviklet av The Child Exploitation and Online Protection (CEOP)



NetSmartz WorkshopAmerikanske sider om nettvett for barn i alderen 5-17 år. Oså ressurser for lærere og foreldre. Sidene er på engelsk.

4 kommentarer:

Anne-Greta sa...

Hei Lone!
Dette ser ut til å være nettsider der vi kan hente programmer vi kan ha god nytte av. Personvern og lover og rett sier kunnskapsløftet noe om i kompetansemål for multimodale tekster. Så her må det være mulig å finne undervisningsmateriell. Jeg ser også at det materiellet vi kan bestille fra Datatilsynet, er gratis. I disse tider er alt som er gratis, godt å ta med seg.

Takk for informasjonen Lone!
Hilsen Anne-Greta

Lone sa...

Til Anne-Greta:

Fint at noen kunne dra nytte av den! Jeg har ikke selv vært inne på alle disse siden, men har hørt mye bra om de jeg ikke kjenner så mye til. Ellers er det veldig greit å vite for oss som snart har små barn som vil utforske det som er å utforske :)

Lone

Cecilia sa...

Hei Lone:)

Mang kjempenyttige og bra nettsider! Nettsidene saftonline.no og dubestemmer.no er spesiellt gode! Her finner du masse nyttig om personvern og bruk av pc. Mye av det kan være kjempelurt å bruke f.eks. på et foreldremøte! Saftonline.no har også mange ganske morsomme videoer om nettbruk;)

http://saftonline.no/vare_ressurser/PysjPopBaluba/

Mette sa...

Hei Lone

Mange fine sider her. Lærerne hos oss fikk seg en tankevekker da vi så på noen av snuttene på dubestemmer.no. Kjempefint å bruke på foreldremøter, og noen til elevene.